Most jöttem haza a Toxicológiáról. No nem nekem sikerült túltolni a bulit, hogy randizhassak a híres-neves Zacher doktorral, hanem a gyerekemet vitte el rohammentő a Heim Pálba, mert rézgálicót evett.

A réz gálic, már amennyire a középiskolai tanulmányaimból emlékszem, egy nagyon egyszerű só vegyület, amit réz és kénsav vegyítésével állítanak elő. Vizes oldata kiváló gombaölő, és például a szőlészetben használják Peronoszpóra ellen. Legismertebb formája kis kék kristály, ami egy két és fél éves gyereknek nagyon ínycsiklandó csemegének, cukorkának tűnik.

Advertisement

Ha lenyelik erős savat (vagy lúgot, nem emlékszem) képez, ami végigmarja az ember száját, torkát, nyelőcsövét. A tuti hatás érdekében azonnal hányást is okoz, hogy kétszer marhassa végig e felső bélrendszert. Szemét egy anyag, na.

Ez a bejegyzés azonban nem a rézgálicról szól.

Minden háztartásban van egy csomó vegyszer, amiről tudjuk, hogy veszélyes. Hypo, vízkőoldó (gyenge sósav), duguláselhárító, hideg zsíroldó. Ezeket normálisék alaposan elzárják a gyerekek elöl, mert félünk, hogy lenyelik őket. Van azonban egy ártatlannak tűnő szer, amivel nem vagyunk ennyire óvatosak: a Mosogatógép tabletta.

Advertisement

Erről eddig én is azt hittem, hogy biztos nem jó a gyereknek, de maximum habzik kicsit a szája azt jó napot. Mintha szappant enne. Pedig a valóság sokkal brutálisabb.

Vannak olyan tabletták, ahol a hatóanyag egy vízben oldódó kapszulában van. A gyermek ezt a szájába veszi, és elnyammog rajta. Ahogy a nyál feloldja a borítást, a tabletta tartalma, a benne lévő túlnyomás miatt, szétrobban, és a gyermek szinte biztosan le fog nyelni belőle egy kiadós adagot. A gyomor felületét teljesen szétmarja, súlyos vérzést okoz. Hasonló hatást felyt ki a klasszikus tabletta is. súlyosan szétrombolja a bélrendszert, pont mintha sósavat innál.

Advertisement

Szídhatnánk a multikat, hogy miért nem figyelmeztetnek, de minek? A sósavra sincs ráírva, hogy ne idd meg. Gyerekkorunktól kezdve belénk nevelik, hogy az veszélyes méreg. A mosogatógép tabletta, viszont még eléggé új cucc, és annyira ártatlannak néz ki. Szép, színes, jószagú, izé. mi baj lehet belőle.

A Toxicológián elmonták, hogy a valóságban ez nagyon súlyos probléma. Átlagban hetente hoznka be kisgyereket, mosogatógéptabletta-nyelés miatt.

Advertisement

Az én kislányom szerencsés volt. Csak pár rézgálic darabka jutott le a gyomrába, ahol apró fekélyes sebeket okozott. Intravénásan kapja a savlekötőt, és három hétig folyékony diétán tartjuk, és hétfőn már haza is hozhatjuk.

Nem volt azonban szerencsés az a kislány aki tablettát nyelt. Teljesen bevérzett a gyomra, képtelen enni, tehermentesítő szondát vezettek be, és azon keresztűl táplálják, közvetlenűl a bélbe. Három hétig kell bentmaradnia a korházban, és nem tudom milyen hosszútávú szövödményei lesznek.

Advertisement

És minden héten van egy ilyen eset!

Share This Story

Get our newsletter